lunes, 29 de enero de 2018

BLOC II. ANTROPOLOGIA. UNITAT 7: QUÈ ÉS LA CULTURA? Cultura i Societat

BLOC II. ANTROPOLOGIA. 
UNITAT 7: QUÈ ÉS LA CULTURA? 

Cultura i Societat 





Sociedad es el conjunto de individuos que interactúan y buscan un desarrollo, formando una comunidad. Se produce una relación entre personas y el entorno donde viven, y también se caracteriza porque está formado por una o más culturas.
Sin embargo, ¿qué es la cultura?
Esta está formada por las tradiciones, la religión, la historia, el arte, los conocimientos científicos… comunes en una sociedad. Uno de los factores de los que depende la cultura de una población es su desarrollo, ya que aumentando sus conocimientos, su calidad de vida y otros factores la cultura también se irá desarrollando. Este desarrollo también depende de la religión, pudiendo llegar a relentizar su aumento.
Teniendo en cuenta que la cultura es una serie de valores comunes… ¿se puede tener cultura al estar aislado?
Yo creo que no, ya que esta se va desarrollando a medida que individuos se relacionan, desarrollan y sobreviven. Vivir en sociedad es innato de los seres humanos, ya que tienen la necesidad de relacionarse, por lo que la supervivencia aislado de una cultura y una sociedad es difícil.
En conclusión, sociedad y cultura están ligados y ambos son necesarios para el desarrollo de un ser humano. 


Estàtua de Nicolau Copèrnic a Varsòvia 
Dinàmica cultural

Les cultures canvien, travessen moments de crisi, s' adapten a noves situacions i les generen. La dinàmica cultural té els seus propis mecanismes:
1) L' endoculturació procura que les pautes de comportament social es mantinguin estables. El terme al·ludeix a l' aprenentatge, només en part conscient, pel qual les generacions més joves adquireixen els modes de pensar de les generacions més grans.

2) El canvi cultural s' ocasiona per forces de sentit contrari a l' endoculturació. En formen part els descobriments - per exemple, l' heliocentrisme de Copèrnic en la cultura europea renaixentista- o els errors en el procés de transmissió de tradicions -com la pèrdua dels clàssics del pensament antic a la cultura de l' Alta Edat Mitjana-. Les forces més vigoroses en el canvi cultural són producte de l' encontre entre diferents societats.

3) La difusió cultural fa possible la transmissió de trets d' una societat a una altra. Per exemple, fumar tabac és el resultat de l' encontre entre Europa i les societats precolombines. Un cas extrem però freqüent de difusió té lloc quan el pas dels trets d' una cultura a una altra es fa per la força, en una situació de colonialisme i guerra de domini. Es parla llavors d' aculturació. La conquesta espanyola d' Amèrica n' és un exemple notori. 

Mural de Diego Rivera sobre la Conquista de México. Palacio Nacional de la Ciudad de México
Mural de Diego Rivera sobre la conquista de México.
Palacio Nacional de la ciudad de México 


- Per què parlem català i castellà? Són les formes vulgars del llatí, parlat a Hispània durant la conquesta romana. 

Capítol 1  Temporada 1 d' Hispània




- En el debat a classe amb el grup B12 ha sorgit el visionatge de la pel·lícula de Buñuel, "Le chien andalou" o "El perro andaluz"






Bibliografia:

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 114)  


Webgrafia:
http://irenecm.wordpress.com/2011/03/16/cultura-y-sociedad/
http://www.librosyeditores.com/tiendalemoine/3013-3164-thickbox/filosofia-cultura-y-sociedad.jpg
http://st.depositphotos.com/3102547/4187/i/450/depositphotos_41872313-stock-photo-copernicus-statue-in-warsaw.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=NAOytmcnxEU
https://www.youtube.com/watch?v=054OIVlmjUM
http://www.abc.es/fotonoticias/fotos-espana/20150428/mural-diego-rivera-sobre-162891744561.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario