miércoles, 24 de enero de 2018

BLOC II. ANTROPOLOGIA. UNITAT 6. EL SISTEMA LÍMBIC

BLOC II. ANTROPOLOGIA. UNITAT 6- EL SISTEMA LÍMBIC 




El sistema límbic és una part del nostre cervell que està format per un conjunt d'estructures (tàlem, hipotàlem, hipocamp i amígdala) que estan relacionades amb les respostes emocionals, l'aprenentatge i la memòria. Per la seva relació amb les emocions, és una de les estructures més implicades amb el trastorn bipolar.
El trastorn bipolar consisteix en un mal funcionament dels mecanismes bioquímics que regulen l'estat d'ànim i aquests mecanismes estan situats en el sistema límbic, tot això està relacionat amb causes genètiques.
El sistema límbic s'encarrega de regular les nostres emocions, es tracta d'un "termòstat emocional". Sabem que en les persones que sofreixen trastorn bipolar és freqüent que tinguin emocions extremes, fluctuant entre l'eufòria i la tristesa.
Diferents estudis de neuroimatge mostren alteracions en algunes estructures del sistema límbic en persones amb trastorn bipolar. Les cèl·lules que es troben dins del sistema límbic són les encarregades d'interpretar la suma dels estímuls sensorials, així com les nostres emocions primàries, fent que els estímuls ens semblin plaents o desagradables.
Les principals hipòtesis relacionades amb la fisiopatologia del trastorn bipolar suggereixen que algunes alteracions del sistema límbic/paralímbic i alguns canvis en el lòbul temporal podrien constituir les bases neurobiològiques de la malaltia. S'ha suggerit que un focus d'excitació en estructures límbiques i paralímbiques podria produir viratge.
Diversos estudis han trobat un augment d'excitabilitat en neurones del sistema límbic, es tracta de la "Teoria del kindling". Aquesta teoria refereix que les persones que estan genèticament predisposades al trastorn bipolar poden experimentar una sèrie d'esdeveniments estressants, cadascun dels quals disminueix el llindar al que pot donar-se un canvi d'estat d'ànim.
Com a resum, en aquesta notícia sobre el paper del sistema límbic en el trastorn bipolar veiem que és una estructura cerebral que és més vulnerable en les persones amb aquesta malaltia.



Bibliografia


  • Benabarre, A; Vieta, E; Martín F; Lomeña, F. Neuroimagen funcional en pacientes con depresión bipolar de ciclación rápida. Revista Española de Medicina Nuclear. 2001;20:386-90.
  • López, A. Trastorno afectivo bipolar. La enfermedad de las emociones. 2003. Editorial EDAF S. A.
  • Imatge. Neuroimatge

BIBLIOGRAFIA:
ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 104-105) 

WEBGRAFIA:
http://www.aula2005.com/html/cn3eso/11relaciosn/encefalcatala3.jpg

http://www.forumclinic.org/ca/trastorn-bipolar/not%C3%ADcies/el-sistema-l%C3%ADmbic-estructura-principal-del-cervell-implicada-en-els

No hay comentarios:

Publicar un comentario