BLOC II. ANTROPOLOGIA
U.9 REFLEXIONS FILOSÒFIQUES SOBRE L' ÉSSER HUMÀ
RACIONALITAT I INTEL·LIGÈNCIA
Detall de l' escola d' Atenes, de Rafael (1510) |
Aristòtil: l’home com a animal racional i com a animal polític
S’admet que hi ha tres coses per què els homes es fan bons i virtuosos, i aquestes tres coses són la natura, l’hàbit i la raó.
[...] Els altres animals viuen primordialment per acció de la natura, si bé alguns en un grau gaire petit, són també portats pels hàbits; l'home, en canvi, viu també per acció de la raó, ja que és l’únic entre els animals que posseeix raó; de manera que en ell aquestes tres coses han de guardar harmonia recíproca entre si; els homes, en efecte, obren amb freqüència de manera contrària als hàbits que han adquirit i a la seva natura a causa de la seva raó, si estan convençuts que algun altre camí d’acció els és preferible.
__________________________________________________
Política, VII,12,1332 -b.
[...] És evident que la ciutat-estat és una cosa natural i que l'home és per natura un animal polític o social; i un home que per natura i no merament per l'atzar, apolític o insociable, o ben és inferior en l'escala de la humanitat, o ben està per sobre d'ella [...] i la raó per la qual l'home és un animal polític en major grau que qualsevol abella o qualsevol animal gregari és quelcom evident. La natura, efecte, segons diem, no fa res sense un fi determinat, i l'home és l'únic entre els animals que posseeix el do del llenguatge.
La simple veu, és veritat, pot indicar pena i plaer i, per tant, la posseeixen també els altres animals [...], però el llenguatge té el fi d'indicar allò profitós i allò nociu i, per consegüent, també el més just i allò injust, ja que és particular propietat de l'home, que ho distingeix dels altres animals, en ser l'únic que té la percepció del bé i del mal, del més just i d'allò injust i de les altres qualitats morals, i és la comunitat i participació en aquestes coses el que fa una família i una ciutat-estat.
__________________________________________________
Política, I, 1, 1253.
Bibliografia:
ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 151,152)
Webgrafia:
http://image.slidesharecdn.com/art2f-49lescoladatenesrafael-111015113115-phpapp01/95/art2-f-49-lescola-datenes-rafael-12-728.jpg?cb=1318678340
http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/aris4drr.htm
No hay comentarios:
Publicar un comentario