martes, 28 de septiembre de 2021

BLOC I UNITAT 1 QUÈ ÉS LA FILOSOFIA? Els problemes de la filosofia

 BLOC I

UNITAT 1
QUÈ ÉS LA FILOSOFIA?

El text diu: "Això no és una pipa" de René Magritte

Els problemes de la filosofia 


. La realitat

Nosaltres, els éssers humans, ens descobrim a nosaltres mateixos en un món el qual, en el seu aspecte més bàsic, és una estructura d' espai i temps -tres dimensions d' espai i una de temps-, poblat per una enorme quantitat d' objectes molt diversos, entre els qual s'hi troben els éssers humans. I els filòsofs s'han plantejat interrogants com: què és el temps? Tot allò que existeix, incloses les persones, són simples objectes materials i prou? En fer preguntes com aquestes, els filòsofs no només pretenen aprofundir en el significat d' un concepte o un altre. Pretenen aconseguir una comprensió fonamental de tot allò que existeix, inclosos nosaltres mateixos. I això sense necessitat de recórrer a la fe religiosa ni al dictat de cap autoritat, sinó apel·lant només a l' argumentació racional. 

. El coneixement

En ser la filosofia la recerca de la comprensió racional d' allò que és més bàsic en la realitat, planteja interrogants importants sobre la naturalesa mateixa de la nostra capacitat d' entendre el món en què vivim. Podem saber alguna cosa realment, en el sentit d' estar segurs d' una cosa? I, per més que sapiguem coses, com podem estar segurs que realment sabem? És a dir, podem arribar a saber que sabem? Interrogants com aquests han ocupat un lloc primordial en la filosofia. El filòsof, alhora que s' interroga sobre el món que l' envolta, es pregunta sobre la naturalesa de la percepció humana, sobre la nostra experiència i la nostra capacitat d' entendre-la. 

. L' acció 

La filosofia no s'ha limitat a investigar què és la realitat i quin és l' abast i la seguretat del nostre coneixement. Hi ha un tercer grup de preguntes filosòfiques fonamentals. En aquest grup s' hauria d' incloure qüestions com: hi ha alguna pauta vàlida en tots els casos que ens permeti dir que certa forma de comportament és bona? Com podem justificar aquesta pauta que ens ha de permetre valorar les accions dels éssers humans? Aquestes qüestions poden tenir un abast individual o fer referència a la vida social que caracteritza els éssers humans: quina és la millor manera d' organitzar la vida social? La vida en societat seria possible si no hi hagués algun tipus de poder polític reconegut per la comunitat? Hi ha formes legítimes de poder i altres que no ho són? 

. Branques de la filosofia

Així, si ens quedem amb l' aspecte bàsic, es pot dir que la filosofia s' assenta sobre tres interrogants fonamentals. El primer és: "Quina és la naturalesa de tot allò que existeix?". I el segon és: "Com podem saber alguna cosa, si és que això és possible?". El tercer interrogant es pot enunciar així: "Com hem d' actuar?". 
Les investigacions sobre la primera d' aquestes qüestions, sobre allò que existeix i sobre la naturalesa de la seva existència, constitueixen la branca de la filosofia coneguda com a ontologia o metafísica. La investigació sobre la segona qüestió -sobre la naturalesa del coneixement i sobre què podem saber, si és que podem saber alguna cosa-, rep el nom d' epistemologia. La filosofia moral o ètica i la filosofia política s' ocupen del tercer dels interrogants fonamentals.
El desenvolupament de les tres qüestions esmentades al llarg dels egles, i de totes aquelles altres qüestions subsidiàries que d' elles es deriven, constitueix el corrent principal de la història de la filosofia. Altres branques de la filosofia -com la filosofia de la ciència, l' estètica o la filosofia de la religió-, per més que siguin per sí mateixes apassionants, tenen un caràcter subsidiari pel que fa a les tres branques fonamentals. 

Bibliografia:
ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgines 20 i 21) 

Webgrafia:
http://blocs.xtec.cat/espaidevisualiplastica/files/2012/09/250px-Magritte_Pipa.jpg

No hay comentarios:

Publicar un comentario