martes, 23 de febrero de 2016

BLOC II. ANTROPOLOGIA U.9 REFLEXIONS...RACIONALITAT I INTEL·LIGÈNCIA

BLOC II. ANTROPOLOGIA
 U.9 REFLEXIONS FILOSÒFIQUES SOBRE L' ÉSSER HUMÀ 
RACIONALITAT I INTEL·LIGÈNCIA

Detall de l' escola d' Atenes, de Rafael (1510)



Aristòtil: l’home com a animal racional i com a animal polític
S’admet que hi ha tres coses per què els homes es fan bons i virtuosos, i aquestes tres coses són la natura, l’hàbit i la raó.
[...] Els altres animals viuen primordialment per acció de la natura, si bé alguns en un grau gaire petit, són també portats pels hàbits; l'home, en canvi, viu també per acció de la raó, ja que és l’únic entre els animals que posseeix raó; de manera que en ell aquestes tres coses han de guardar harmonia recíproca entre si; els homes, en efecte, obren amb freqüència de manera contrària als hàbits que han adquirit i a la seva natura a causa de la seva raó, si estan convençuts que algun altre camí d’acció els és preferible.
__________________________________________________
Política, VII,12,1332 -b.
[...] És evident que la ciutat-estat és una cosa natural i que l'home és per natura un animal polític o social; i un home que per natura i no merament per l'atzar, apolític o insociable, o ben és inferior en l'escala de la humanitat, o ben està per sobre d'ella [...] i la raó per la qual l'home és un animal polític en major grau que qualsevol abella o qualsevol animal gregari és quelcom evident. La natura, efecte, segons diem, no fa res sense un fi determinat, i l'home és l'únic entre els animals que posseeix el do del llenguatge.
La simple veu, és veritat, pot indicar pena i plaer i, per tant, la posseeixen també els altres animals [...], però el llenguatge té el fi d'indicar allò profitós i allò nociu i, per consegüent, també el més just i allò injust, ja que és particular propietat de l'home, que ho distingeix dels altres animals, en ser l'únic que té la percepció del bé i del mal, del més just i d'allò injust i de les altres qualitats morals, i és la comunitat i participació en aquestes coses el que fa una família i una ciutat-estat.
__________________________________________________
Política, I, 1, 1253.

Bibliografia: 


ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 151,152)  


Webgrafia: 

http://image.slidesharecdn.com/art2f-49lescoladatenesrafael-111015113115-phpapp01/95/art2-f-49-lescola-datenes-rafael-12-728.jpg?cb=1318678340
http://www.pensament.com/filoxarxa/filoxarxa/aris4drr.htm

BLOC II. ANTROPOLOGIA. U 9. REFLEXIONS...L' ANIMAL INADAPTAT, CREADOR DE MONS

BLOC II. ANTROPOLOGIA. 
UNITAT 9. REFLEXIONS FILOSÒFIQUES SOBRE L' ÉSSER HUMÀ
L' ANIMAL INADAPTAT, CREADOR DE MONS


La condició humana de Magritte (1933). 

"L' animal viu estàtic al seu medi ambient, que porta estructurat amb si mateix vagi on vagi, com el cargol la seva casa. L' animal no pot dur a terme aquest peculiar allunyament i la substantivació que transforma un medi en un món"

Max SCHELER: El lloc de l' home en el cosmos, 1928



Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 150, 151)  

Webgrafia:
https://estonoesunapintura.files.wordpress.com/2013/09/lacondicionhumanai1.jpg

BLOC II. ANTROPOLOGIA. UNITAT 9. REFLEXIONS...ANTROPOLOGIA FILOSÒFICA

BLOC II. ANTROPOLOGIA. 
UNITAT 9. REFLEXIONS  FILOSÒFIQUES SOBRE L' ÉSSER HUMÀ
ANTROPOLOGIA FILOSÒFICA

Adam i Eva de Lucas Granach 


«Si es demana a un europeu culte allò que pensa quan escolta la paraula “home”, segurament començaran a rivalitzar en el seu cap tres cercles d’idees totalment irreconciliables entre elles. Primer, el cercle d’idees de la tradició juevo-cristiana: Adam i Eva, la creació, el paradís, la caiguda. Segon, el cercle d’idees de l’antiguitat clàssica: l’home és home perquè posseeix la “raó” o logos, on logos significa tant la paraula com la facultat d’aprehendre allò que són les coses. El tercer cercle d’idees és el cercle de les idees forjades per la ciència moderna de la naturalesa i la psicologia genètica, i que han esdevingut tradicionals també fa molt de temps; segons aquestes idees, l’home seria un producte final i tardà de l’evolució del planeta Terra, un ésser que tan sols es distingiria dels seus precursors en el regne animal pel seu grau de complexitat amb què es combinarien en ell energia i facultats que en sí ja existeixen en la naturalesa infrahumana. Aquests tres cercles d’idees manquen entre ells de tota unitat. Posseïm, doncs, una antropologia científica, una altra filosòfica i una altra teològica, que no es preocupen una de l’altra. Però no posseïm una idea unitària de l’home. Per altra banda, la multitud sempre creixent de ciències especials que s’ocupen de l’home oculten l’essència d’aquest molt més del que l’illuminen, per valuoses que siguin. Si es considera, a més, que els tres esmentats cercles d’idees tradicionals estan avui en dia fortament esquinçats, i d’un mode molt especial la solució darwinista al problema de l’origen de l’home, es possible afirmar que en cap època de la història ha resultat l’home tan problemàtic per a sí mateix com en l’actualitat.» (Max SCHELER, El puesto del hombre en el cosmos. Buenos Aires, Losada, 1978, pp. 23- 24 [traducció])


Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 148,149)  



Webgrafia:
http://xavier.balearweb.net/get/Qui%20som.pdf
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Cranach,_adamo_ed_eva,_uffizi.jpg

jueves, 18 de febrero de 2016

BLOC II. ANTR.U8 L' ANIMAL SIMBÒLIC. TEXTOS. ELS READY-MADE DE DUCHAMP

BLOC II. ANTROPOLOGIA
UNITAT 8 L' ANIMAL SIMBÒLIC. 
TEXTOS. ELS READY-MADE DE DUCHAMP

Font (1915), Ready.made de M. Duchamp 

Els ready-made de Duchamp 

" Si amb la Gioconda bigotuda es desvaloritza una cosa a la qual normalment es donava un valor, amb el ready-made es donava valor a una cosa que habitualment no el tenia. Tant en un cas com en l' altre, no hi ha cap procediment operatiu sinó un canvi de judici intencionadament arbitrari (...). Duchamp va exposar un urinari firmant-lo amb un nom qualsevol, Mutt. De totes formes, en posar una firma, va voler dir que aquell objecte no tenia valor artístic en si, sinó que l' assumia amb el judici formulat per un subjecte. Però, com el formula si ja no disposa de models de valor? De fet, es limita a separar l'objecte del context que li és habitual i en el qual realitza una funció pràctica. Arrancant-lo d' un context en què en ser tot utilitari res no pot ser estètic, el situa en una dimensió en què en no haver res utilitari, tot pot ser estètic. El que determina el valor estètic ja no és un procediment tècnic, sinó un acte mental, una actitud diferent enfront la realitat"

G.C Argan, L' art modern, 1970

Roda de bicicleta (1915), Ready -made de M. Duchamp 

L' animal simbòlic

" L' home no pot ja enfrontar-se a la realitat d' una manera immediata; no pot veure-la, com si diguéssim, cara a cara. La realitat física sembla retrocedir en la mateixa proporció que avança la seva activitat simbòlica. Enlloc de tractar amb les mateixes coses, en cert sentit, conversa constantment amb si mateix. S' ha embolicat en formes lingüístiques, en imatges artístiques, en símbols mítics o en símbols religiosos, d' una manera tan gran que no pot veure o conèixer res sinó és a través de la interposició d' aquest medi artificial.
La raó és un terme veritablement inadequat per a abastar les formes de la vida cultural humana en tota la seva riquesa i diversitat, però totes aquestes formes són formes simbòliques. Per tant, en comptes de definir l' home com un animal racional el definirem com un animal simbòlic. "

E. Cassirer, Antropologia filosòfica, 1944 


Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 142,143)  

lunes, 15 de febrero de 2016

BLOC II. ANTROPOLOGIA. UNITAT 8. L' ART COM A ACTIVITAT SIMBÒLICA

BLOC II. ANTROPOLOGIA. 
UNITAT 8. L' ART COM A ACTIVITAT SIMBÒLICA 

L' experiencia estètica té les seves arrels en la capacitat simbòlica de l' home, tot i que aquesta última orientada cap al domini artístic, adquireix trets que la distingeixen d' altres processos de simbolització, com la religió  o la ciència 


El Jurament dels Horacis, de Jacques-Louis David (1785)


Els símbols estètics

En els símbols estètics hi ha dues característiques específiques:

- Obertura semàntica. en l'àmbit artístic, la connexió entre els símbols i els seus significats, les experiències i coses a què remeten, és menys unívoca que la que hi ha entre els signes lingüístics i els seus referents. Això confereix als símbols estètics la seva peculiar capacitat per irradiar contínuament nous significats, diferents moltes vegades d' aquells que se'ls va donar en el moment de la seva producció. 

- Predomini de la funció poètica sobre la referencial. En general, en el simbolisme estètic predomina la funció poètica. Els materials artístics, les paraules, formes visuales, colors o sons compten per si mateixos, en la seva materialitat, igual o més que en la seva referència a algun aspecte del món. Les representacions científiques i els símbols religiosos estan subordinats a un ordre extern o a un cos dgomàticament definit de creences, respectivament, del qual depèn l' organització del pla simbòlic. El simbolisme estètic està regit per paurtes menys apegades a la funció referencial. 

Una cantata de Bach o una pintura neoclàssica poden ser considerades com a descripcions, l' una, d' un cert estat afectiu intensament religiós, l' altra, de situacions històriques de l' antiguitat. Tot i així, per apreciar estèticament aquesta cantata caldrà fixar.se en les regles d el' harmonia o el contrapunt, que dependen d' una certa tradició musical i no del significat que li assignem a la composició. També en una pintura neoclàssica - El  jurament dels Horacis de David, per exemple- el significat està subordinat a les regles de la perspectiva i la distribució regular de les figures i colors. 

Què és una obra d' art? 

La noció d' obra d' art, aglutinadora de símbols estètics, no ha significat sempre ni a tot arreu el mateix. El mot llatí ars -"del qual deriva "art"- i la paraula grega tékné - d' on prové "tècnica"- van ser sinònimes durant segles. A Grècia, a Roma i durant l' Edat Mitjana, aquests termes designaven l' habilitat tan mental com manual de metges, sabaters o poetes.
El concepte d' art, com a institucionalització de les experiències estètiques al voltant de les relacions entre artistes, obres i públic, és exclusiu dels quatre o cinc darrers segles de la cultura occidental i no té equivalència en altres tradicions culturals per a les quals allò artístic i allò tècnic o funcional mai no s' han escindit. 

D' altra banda, fins i tot en la nostra tradició aquest concepte ha travessat una forta crisi, els primers símptomes de la qual es donen a finals del segle XIX, quan la funcionalitat reservada a l' artesania, i allò estètic es reuneixen novament en el disseny industrial o l' urbanisme. La situació s' agreuja a principis del segle XX amb el sorgiment de les avantguardes, per a les quals l' art era ja quelcom mort, o terminalment malalt.

El signe més evident d' aquesta crisi és la gran dificultat per definir satisfactòriament la noció "obra d' art". Tal vegada, la millor definició que avui per avui podem admetre és la del crític M. Dufrenne: "Una obra d' art és tot allò que és reconegut i proposat com a tal al nostre assentiment".
    Partitura de Johan Sebastian Bach 
Universalitat del fenomen artístic

Els objectes que anomenem "obres d' art" es caracteritzen sovint per la seva capacitat de superar els límits de les cultures on s' han originat i seguir sent valuosos, com a portadors d' experiència estètica, en contextos diferents. Així, el David que Miquel Àngel va esculpir al Renaixement mostra, encara avui, una representació simbòlica d' abast universal -és a dir, pot induir una emoció estètica a qualsevol persona- tot i que seria difícil entendre'l plenament sense comptar amb la tradició cultural que el va produir.
David de Miquel Àngel 

Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 142,143)  

Webgrafia:

http://image.slidesharecdn.com/07eljuramentdelshoracis-101212063622-phpapp02/95/07-el-jurament-dels-horacis-5-728.jpg?cb=1292136612

http://s2.imslp.org/images/thumb/pdfs/88/c25bca3c356d6a76cc12bed11ab1ec1a960a32f0.png

https://100falcons.files.wordpress.com/2013/02/david_von_michelangelo.jpg

BLOC II. ANTROPOLOGIA UNITAT 8. LA RELIGIÓ COM A ACTIVITAT SIMBÒLICA

BLOC II. ANTROPOLOGIA
 UNITAT 8. 
LA RELIGIÓ COM A ACTIVITAT SIMBÒLICA


Varietats de l' experiència religiosa

Recordem la varietat de formes religioses existents. Les religions monoteistes com el judaisme, el cristianisme o l' islam, afirmen l' existència d' un sol Déu; les politeistes, com l' hinduisme, parlen d' una pluralitat de divinitats. El panteisme identifica Déu amb la naturalesa i el deisme teoritza l' existència d' un ésser suprem creador, però aliè a qualsevol vincle amb els éssers creats. L' animisme atorga un caràcter sagrat als éssers i fenòmens naturals. Alguns especialistesrlen fins i tot de religions sense déu, com el budisme, mentre que altres s' estimen més veure en aquesta doctrina una simple i important reflexió ètica, mancada de caràcter religiós. 

El simbolisme religiós 

Per a tots els casos anteriors, el simbolisme de la religió es distingeix dels altres continguts culturals perquè el seu camp de significats:
- Suposa que rere allò empíric existeix un domini sagrat real, accesible d' alguna manera als éssers humans.
- Té a veure amb allò que ha de fer-se, amb la manera en què els individus valoren el seu comportament.
- Està interessat a donar resposta a les preguntes per la naturalesa de la realitat i pel lloc que l'home  hi ocupa.
Baptisme segons el ritus del cristianisme ortodox 

Ciència i religió

L' últim tret esmentat causa sorpresa a molts occidentals que, donada la tendència a la secularització de la pròpia cultura, neguen tota validesa a les pràctiques i creences religioses o bé entenn que la religió hauria d' ocupar-se exclusivament del pla ètic i sagrat i renunciar a explicar l' estructura de la realitat natural, tasca reservada exclusivament al discurs científic.
Valoracions al marge, l' existència d' un espai d' intersecció enetre religió i ciència ha estat una constant en la història d' Occident. Això no ha de dur, però, a confusió atès que ambdues disciplines prioritzen diferents disposicions en la persona. En un cas, l' adhesió a través de la fe a uns principis religiosos i la capacitat per dur-los a l' acció; en l' altre, la capacitat d' observació i d' anàlisi racional.

Un casament a l' Índia 

El simbolisme dels "ritus de pas"

Des del punt de vista antropològic, tota religió té un paper important en la dinàmica social de la seva cultura. L' exemple dels "ritus de pas" pot il·lustrar aquesta afirmació. Les religions són cosmovisions i codis de creences ètiques. La funció normativa de la religió queda simbòlicament relfectida a les ceremònies amb què s' assenyalen els canvis pels quals un individu passa d' una situació social a una altra. Els antropòlegs els anomenen "ritus de pas". Totes les religions -el cristianisme n'és una mostra- els celebren en quatre ocasions específiques en el curs de la vida de cada individu: el  naixement, la pubertat, el matrimoni i la mort. La societat, a través de les seves creences religioses, confereix o assigna papers mitjançant rituals que tenen com a objectiu el fer conèixer als altres membres de la comunitat els canvis importants en la situació de cada persona. Es tracta de fixar un nou estatus social i, al mateix temps, de ressaltar l' aspecte ètic que l' acompanya, les obligacions cap als altres que contrau l' individu que canvia de posició i les que els altres contrauen amb ell i amb els seus parents.

Funeral procession of Anne of Bohemia, Queen consort of England, 1394

Allò sagrat

"Qualsevol concepció religiosa del món implica una distinció entre allò sagrat i allò profà.
Allò sagrat pertany, com a propietat estable o efímera, a certes coses (els instruments de culte), a alguns éssers (el rei, el sacerdot), a certs espais (el temple, l' església, l' altar), a certs moments (el diumenge, el dia de Pasqua, de Nadal, etc.)."
Adaptat de Roger Callois, L' Home i allò sagrat, 1939





Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 140,141)  

BLOC II. ANTROPOLOGIA UNITAT 8. LA CIÈNCIA COM A ACTIVITAT SIMBÒLICA

BLOC II. ANTROPOLOGIA

 UNITAT 8. LA CIÈNCIA COM A ACTIVITAT SIMBÒLICA

L'ésser humà com a animal simbòlic.

Resultat d'imatges de L' ésser humà com a animal simbòlic

Cassirer i l'ésser humà com a animal simbòlic.

A més del debat sobre raó i passió (emoció) en la definició de l'home i de la crítica de la filosofia de la sospita i de l'existencialisme a la noció de "naturalesa humana", l'antropologia filosòfica tradicional [l'anterior a Foucault i a Sloterdijk, Nota de l'Ed.], va plantejar també el tema de l'home com a animal simbòlic. L'ésser humà pot ser descrit com a animal simbòlic, un ésser capaç de crear símbols amb els quals representa la realitat i es comunica amb els altres. Un símbol és quelcom destinat a suscitar la imatge o a representar la idea d'alguna cosa amb la qual no té cap relació objectiva: la bandera, per exemple, simbolitza o representa la pàtria, la paraula "cercle" simbolitza o representa la idea de cercle. Però la pàtria podria ser simbolitzada per uns altres colors o per qualsevol altre objecte, i el cercle es podria anomenar de qualsevol altra manera.
El llenguatge és un sistema de símbols. Per mitjà de les paraules representem la realitat, pensem les coses i les comuniquem. Això és una cosa que no succeeix entre els animals no lingüístics, de manera que el llenguatge i, en general, la capacitat simbòlica, constitueix un tret específic de l'ésser humà.
Per a Ernst Cassirer (1874-1945) la capacitat simbòlica defineix i singularitza l'ésser humà. Segons Cassirer, els humans no podem comprendre o reproduir de manera immediata el món real; sempre necessitarem la mediació d'un sistema de símbols, mitjançant els quals podrem "traduir" la realitat als nostres esquemes mentals.
Mentre que l'animal viu adaptat al seu medi i respon de manera directa als estímuls que rep, els humans es relacionen indirectament amb el món per mitjà del llenguatge o mitjançant altres creacions simbòliques que també formen part de la cultura com ara l'art, la religió, la ciència, la política, la història o, fins i tot, la filosofia. En tots els llocs i èpoques, l'ésser humà ha construït símbols, amb els quals es pot relacionar amb la realitat. Es tracta d'artificis culturals, que funcionen com a intermediaris entre el món i la resposta humana, de manera que qualsevol acció humana depèn d'aquestes mediacions simbòliques. Ernst Cassirer va anomenar aquesta mediació cultural, "l'univers simbòlic" dels humans.
Els humans, doncs, no habitem només en un pur univers físic, sinó en l'univers simbòlic que hem bastit. L'ésser humà no s'enfronta al món directament, sinó mitjançant les seves pròpies creacions. I està tan immers en aquestes creacions que no percep res sinó és a través d'elles.
En opinió de Cassirer, una antropologia de les formes simbòliques corregeix i amplia la definició clàssica de l'ésser humà. La racionalitat segueix sent un tret inherent de moltes activitats humanes, però no és capaç d'abastar tot tipus de realitzacions, algunes d'elles de caràcter netament irracional. Al costat del llenguatge científic o lògic -que podríem considerar exemplars pel que fa a racionalitat- existeix també un llenguatge emotiu o un llenguatge poètic que no s'ajusta a les exigències de la raó en sentit estricte.
Tampoc l'art o la religió no són sempre productes de la racionalitat. Aleshores, per què cal continuar caracteritzant l'ésser humà com a animal racional? Tal vegada moltes realitzacions humanes no són racionals; però totes elles són simbòliques.
Per tant, conclou Cassirer:
"... en lloc de definir l'ésser humà com a animal racional, el definirem com a animal simbòlic. D'aquesta manera podem designar la seva diferència específica i podem comprendre el nou camí obert a l'home: el camí de la civilització".
I en aquest projecte s'inclou l'estudi posterior de tota antropologia filosòfica que pretén dir quelcom significatiu de l'home en tant que animal simbòlic.

Text recollit de FILOSOFIA, L. Martínez, P. Montaner i J. Sanllehí, Ed. Castellnou, 2002. Barcelona.
Imagen titulada Understand E=mc2 Step 1
A través de conceptes físics i matemàtics, A. Einstein va crear, al segle XX, una innovadora visió científica de l' Univers. 
Ciència i cultura

Igual que les produccions artístiques o les religions, la ciència és cultura, informació transmesa socialment. També és un esquema sim`bolic mb què expliquem els successos de l' experiència. Imaginem u na teoria científica com si fos una xarxa. D' una banda, en tenim els nusos, que equivalen als conceptes propis de la teroria, normalment quantificables. Per l' altra, els fils que els uneixen enetre sí, de forma sistèmatica i també expressable matemàticament, es corresponen amb les hipòtesis i lleis de la teoria. 

Com són els conceptes científics?

Han de poder ser expressats quantitativament. És difícil, per exemple, construir una teoria científica al voltant de la noció de felicitat, a no ser que suposem que la felicitat pot ser mesurada calibrant, mitjançant alguna tècnica particular, l' activitat cerebral. En canvi, els conceptes "velocitat" o "temperatura" no presenten aquests inconvenients. Per tant, es poden fer anar amb seguretat en una teoria científica. 

Cal poder definir-los amb precisió. Podem definir operacionalment -estipulant una operació que, en la pràctica, ense serveixi de criteri per usar-los-. Així del concepte "àcid" diríem: un líquid és un àcid si, i només si, en introduir dintre seu una tira de paper tornassolat, es torna vermella. Hom pot també definir sistemàticament, explicant el concepte a partir d' altres de la mateixa teoria, el significat dels quals ja coneixem. Entendrem així que un àcid és un electròlit que proporciona ions d' hidrogen. 

Hipòtesis i lleis científiques

En les ciències experimentals que, d' una manera o altra, depenen de l' observació, els conceptes científics forman part d' hipòtesis -explicacions racionals possibles dels fenomens estudiats- i lleis -hipòtesis que ja han estat corroborades per l' experiència-. Però no totes les hipòtesis són científiques, per poder considerar-les com a tals han de satisfer dues condicions:

- Els enunciats han d' afirmar certes connexions regulars i matemàtiques entre fenòmens descrits a través de conceptes ben definits.
- Cal poder deduri matemàticament d' aquests enunciats alguna predicció constrastable amb l' experiència. 

Si afirmem: "Les bruixes de Salem estaven posseïdes pel dimoni" no diem res científic. En canvi, la llei d' atracció de masses enunciada per Newton sí que compleix els requisits anteriors. D' una banda, s' hi afirma una certa connexió regular i matematitzable entre fenòmens. De l' altra, donada la llei i una determinada situació experimental, com la caiguda d' un cos de massa des de certa altura, podem predir, per exemple, a quina velocitat s' estavellarà a terra. 

Els conceptes científics

"La història de la química representa un dels millors exemples d' aquesta llei de transformació del llenguatge científic. No va ser la falta de proves empíriques el que va impedir durant alguns segles el progrés del pensament químic i el va mantenir en els límits dels conceptes precientífics. Si estudiem la història de l' alquímia veurem que els alquimistes estaven dotats d' un sorprendent talent d' observació. Van acumular una gran quantitat de fets valuosos, però la forma en què estava presentada aquesta matèria primera era del tot inadequada. Quan l' alquimista comença a descriure les seves observacions parla amb metàfores i al·legories  i no amb conceptes científics. Fins a finals dels segle XVIII la química no aprèn a parlar el llenguatge quantitatiu. A partir de llavors hom observa un ràpid progrés."

Adaptat de E. Cassirer, Antropologia filosòfica, 1944 

Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 138-139)  

Webgrafia:

http://filoantropologia.webcindario.com/simbolic.htm






domingo, 14 de febrero de 2016

BLOC II. U 8: L'ANIMAL SIMBÒLIC Model d' examen i Comentari de text per casa

BLOC II. ANTROPOLOGIA

UNITAT 8: L'ANIMAL SIMBÒLIC

Model d' examen i Comentari de text per casa


Sense cultura no hi ha llenguatge


"Un nen d' onze o dotze anys que temps enrera havia vist completament nu pels boscos de La Caune buscant els glans i arrels de què s' alimentava, fou descobert ca p a finals de l' any VII (de la Revolució Francesa, o sigui 1796). Les meves esperances de fer-lo parlar es veieren del tot defraudades, i l' únic que vaig poder aconseguir va ser l' emissió d' alguns monosíl·labs informes, de vegades greus i de vegades aguts. Vaig voler, tanmateix, mantenir-me ferm, lluitant molt encara contra l' obstinació de l' òrgan vocal, fins que, finalment, en veure que, ni el transcurs dels dies ni la insistència del propòsit arribaven a fer cap efecte, em vaig resignar a deixar en aquell punt els meus darrers intents a favor de la paraula, abandonant el meu deixeble a un estat definitiu de mudesa. Privat de discerniment, negat a la memòria, la seva existència quedava reduïda a una vida purament animal"
Adaptat de Jean Ytard, Víctor de l' Aveyron, 1807

1.- De què va el text? (2'5 punts)
2.- Posa-li un títol filosòfic. (1 punt) 
3.- Relaciona el text amb tot allò que hagis treballat del llibre o del blog, del Tema Natura i Cultura del Bloc d' Antropologia. (3punts) 
4.- Comenta les semblances i diferències amb el cas de Genie i, d' Helen Keller. (2'5 punts) 
5.- Fes una opinió personal de la temàtica. (1 punt) 

DATES D' ENTREGA
PRIMER DE BATXILLERAT
(B11)
Dilluns 22 Febrer 2016= +1 punt d' actitud a afegir al C.Text
Dimarts 23 Febrer 2016= +0,5 punt d' actitud a afegir al C.T.
Dijous 25 Febrer 2016= 0 punt a afegir al C. Text
Divendres 26 Febrer 2016= -1 punt a restar al C. Text
(S' haurà d' entregar via e-mail a sgil4@xtec.cat i, entregar en mà a la professora, a l' hora de classe, dilluns 29 febrer 2016)

(B12)

Dilluns 22 Febrer 2016= +1 punt d' actitud a afegir al C.Text
Dimarts 23 Febrer 2016= +0,5 punt d' actitud a afegir al C.T.
Divendres 26 Febrer 2016= 0 punt a afegir al C. Text
Dissabte 27 Febrer 2016= -1 punt a restar al C. Text
(S' haurà d' entregar via e-mail a sgil4@xtec.cat i, entregar en mà a la professora, a l' hora de classe, dilluns 29 febrer 2016)

Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgina 131)  

martes, 2 de febrero de 2016

BLOC II. ANTROPOLOGIA UNITAT 7: NATURA I CULTURA. "EL CAS DE HELEN KELLER"

BLOC II. ANTROPOLOGIA

UNITAT 7: NATURA I CULTURA. 

"EL CAS DE HELEN KELLER"

Helen Keller with Anne Sullivan in July 1888


Helen Adams Keller (TuscumbiaAlabamaEstats Units27 de juny de 1880 - 1 de juny de 1968 ) fou una activista,escriptora i professora nord-americana sordcega. Va ser la primera persona sordcega a obtenir una llicenciatura universitària. La història de com la seva professora, Anne Sullivan va aconseguir de trencar l'aïllament causat per la manca de possibilitats de comunicació, permetent el desenvolupament complet de la noia s'ha fet famosa mundialment a partir de la pel·lícula El miracle d'Anna Sullivan (The Miracle Worker).
Va ser una autora prolífica, i va fer campanyes intenses en contra de la guerra, pel sufragi femení, els drets dels treballadors i el socialisme.

Helen Keller no va néixer sordcega; als dinou mesos va contraure una malaltia que els doctors van descriure com "una congestió aguda de l'estómac i el cervell", que podria haver estat escarlatina o meningitis. La malaltia no va durar massa temps, però la va deixar sorda i cega. En aquell moment, l'única persona amb qui es comunicava era Martha Washington,[7] la filla de sis anys del cuiner de la casa, que va poder crear una llengua de signes amb ella; als set anys, tenia més de seixanta signes particulars per comunicar-se amb la seva família. Segons el psicòleg soviètic A. Meshcheryakov, l'amistat i els ensenyaments de la Martha van ser crucials per al desenvolupament posterior de la Helen.
El 1886, la seva mare, inspirada per una explicació a "American Notes" de Charles Dickens sobre els èxits en l'educació d'una altra nena sorda i cega, Laura Bridgman, va enviar la Helen, acompanyada pel seu pare a visitar el Dr. J. Julian Chisolm, un oftalmòleg i otorrinolaringòleg de Baltimore.[8] Ell els va posar en contacte amb Alexander Graham Bell, que en aquella època estava treballant amb nens sords. Bell va aconsellar a la parella que contactessin amb l'Institut Perkins per la Ceguera, l'escola on s'havia format Bridgman, que estava situada al Sud de Boston. El director de l'escola, Michael Anaganos, va demanar a l'antiga alumna Anne Sullivan, que també era deficient visual i només tenia 20 anys, que fes de professora de la Keller. Va ser el principi d'una relació de 49 anys, que va evolucionar a institutriu i finalment companya.

Anne Sullivan va arribar a can Keller el març de 1887, i va començar de seguida a ensenyar la Helen a comunicar-se lletrejant paraules a la seva mà, començant per d-o-l-l (nina) per la nina que li havia portat de regal. Al principi no se'n sortia, perquè no entenia que cada objecte tenia una paraula que l'identificava de manera única. De fet, quan Sullivan li intentava ensenyar la paraula "tassa", Keller es va desesperar tant que va trencar la nina.[9] El gran salt de Keller va arribar l'abril del mateix any, quan es va adonar que els gestos que la seva professora feia al palmell de la seva mà, mentre feia rajar aigua fresca per la seva altra mà, simbolitzaven la idea d'"aigua"; en aquell moment va gairebé esgotar a Sullivan exigint els noms de tots els altres objectes que li eren familiars dins el seu món.
Degut a un ull esquerre que sortia molt, normalment Keller sortia fotografiada de perfil. De gran li van posar ulls de vidre per raons "mèdiques i cosmètiques".

A partir del maig de 1888, Keller va anar a l'Institut Perkins per la Ceguera. El 1894, Helen Keller i Anne Sullivan van traslladar-se aNova York per anar a l'Escola Wright-Humason per a Sords i l'Escola Horace Mann per a Sords. El 1896, van tornar a Massachusetts i Keller va entrar a l'Escola de Senyoretes de Cambridge abans de ser admesa, el 1900 a Radcliffe College, una universitat. El seu admirador, Mark Twain, l'havia presentada al magnat del petroli Henry H. Rogers, que, juntament amb la seva dona, li van pagar l'educació. El 1904, als 24 anys, Keller es va llicenciar a Radcliffe, convertint-se en la primera persona sordcega a aconseguir una llicenciatura universitària.

Quan Keller era joveneta, Anne Sullivan la va presentar al prevere episcopalià Phillips Brooks, que la va introduir en el Cristianisme. Fou llavors que va dir una de les seves frases que s'han fet més famoses: "Sempre havia sabut que Ell hi era, però no sabia dir-ne el nom!"

Pel·lícules:



The Miracle Worker (La treballadora miraculosa, traduïda com "el miracle d'Anna Sullivan" en català) és un cicle d'obres dramàtiques basades en la seva autobiografia, La història de la meva vida. Descriuen la relació entre Keller i Sullivan, mostrant com la mestra la va portar des d'un estat pràcticament salvatge a l'educació, l'activisme, i la fama. El títol prové de la descripció que va fer Mark Twain d'Anne Sullivan. La primera obra va ser un guió televisiu de 1957 de William Gibson per al programa Playhouse 90. El va adaptar per una producció teatral que es va estrenar a Broadway el 1959 i finalment una pel·lícula el 1962, que va guanyar dos Oscars, a la millor actriu per Anne Bancroft i a la millor actriu secundària per Patty Duke. Se'n van fer dues versions televisives més el 1979 i el 2000.



El 1984 es va fer una altra pel·lícula per a la televisió sobre la vida de Helen Keller, anomenada The Miracle Continues (El miracle continua). Aquesta pel·lícula, pensada com a continuació de The Miracle Worker explica els anys d'universitat i els principis de la seva edat adulta. Cap de les pel·lícules anteriors mencionen l'activisme social que seria la característica principal de la seva vida, encara que la versió de Disney del 2000 explica als títols de crèdit que va convertir-se en una activista a favor de la igualtat social.

En uno de sus libros, Helen escribiría años más tarde: “A los seis años era un fantasma, viviendo en un mundo de tinieblas sin deseos y sin intelecto, guiada solamente por simples instintos animales”.




Webgrafia: