jueves, 26 de marzo de 2015

BLOC III. UNIT 11. LA MORAL AUTÒNOMA KANTIANA. L' IMPERATIU CATEGÒRIC

L' autonomia moral kantiana




A la pregunta sobre Què és la il.lustració?, Kant (1724-1804) va respondre: "La il.lustració és la sortida de l' home de la seva autoculpable minoria d' edat. Sapere aude! "Atreveix-te a saber!", aquest és el lema de la il·lustració. Per a Kant, doncs, la il·lustració era l' expressió del reconeixement i del despertar de l' autonomia de la raó per a conèixer i actuar sobre el món. En aquest context sorgeix la pregunta kantiana sobre la moral: Què he de fer?, pregunta que està condicionada per la concepció que tinguem sobre l' ésser humà. Kant critica totes les morals anteriors per considerar-les dependents d' un codi o d' una autoritat externes, que anomena morals heterònomes. 
La proposta que Kant dóna en l' obra Critica de la raó pràctica és una moral autònoma. ..Estableix la necessitat d' un "a priori", anomenat Imperatiu Categòric, fonamentat en la llibertat i autonomia humanes. 

Bibliografia:
ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgines 196)  
Webgrafia:
http://image.slidesharecdn.com/relacionesinterpersonales-140703191019-phpapp02/95/relaciones-interpersonales-blogger-blogspot-5-638.jpg?cb=1404432823

No hay comentarios:

Publicar un comentario