jueves, 9 de enero de 2014

BLOC II: ANTROPOLOGIA. UNITAT 6: EVOLUCIÓ I HOMINITZACIÓ. Lucy i el llinatge humà

BLOC II: ANTROPOLOGIA. 

UNITAT 6: EVOLUCIÓ I HOMINITZACIÓ.

 Lucy i el llinatge humà


Reconstrucció de Lucy

L' any 1974 els paleontòlegs D. Johanson i T. White descobriren a la regió d' Hadar, Etiòpia, les restes fòssils -gairebé el 40% d' un esquelet- de l' avantpassat més antic de l' home conegut fins a aquell moment. Aquestes restes pertanyen a una petita femella-Lucy- de l' espècie Australopithecus afarensis que va viure aproximadament fa uns 3,2 milions d' anys.

Del gènere Australopithecus al gènere Homo

Les tendències evolutives que portaren el gènere Homo fa uns 2,5 milions d' anys a partir d' una branca de les espècies d' australopitecs ja hi eren presents en aquests:
- La postura erecta o bipedisme sembla que portava avantatges adaptatives, com ara, una perspectiva visual més amplia i, sobretot, l' alliberament de les mans, aptes per agafar i manipular eines i per transportar objectes.
- L' alliberament de les mans, exigeix un increment en la capacitat craneal 
- La reducció de la mida de les mandíbules, acompanyada de l' elevació del front. En els homes arcaics va augmentar la capacitat cranial gràcies a una elevació del front. Al mateix temps es va reduir la mida de les mandíbules, hem de suposar que com a conseqüència evolutiva de canvis importants a la dieta. Ells tenien les eines necessàries per tallar carn i, gràcies al descobriment del foc, van aprendre a cuinar-la. 

Bibliografia:
ALFARO, Carmen i Altres: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008. (pàgines 96 i 97) 

 Webgrafia:

http://news.nationalgeographic.com/news/2006/09/photogalleries/afarensisancestors/images/primary/lucy-recon-big.jpg


No hay comentarios:

Publicar un comentario