lunes, 11 de noviembre de 2019

COMENTARI DE TEXT (CRAIG) PÀGINA 23. PETIT SOLUCIONARI.

COMENTARI DE TEXT (CRAIG) PER FER A CASA 
PÀGINA 23

"Gairebé tots nosaltres som (en certa manera) filòsofs ja que tenim algun tipus de valors segons els quals vivim (o ens agrada pensar que els tenim, o ens sentim a disgust quan no els tenim). La majoria de nosaltres, a més, accepta alguna descripció general del món. Potser pensem que hi ha un Déu creador de tot, inclosos nosaltres mateixos; o al contrari, pensem que tot és una qüestió de casualitat i selecció natural. Potser pensem que tenim alguna cosa en nosaltres immaterial i immortal a la qual anomenem ànima o esperit; o just allò contrari, que som només una organització de matèria complicada, que es cau a trossos després de morir. Així que la majoria de nosaltres, fins i tot aquells que dirien que no és una cosa que els preocupi, disposem d' una cosa semblant a respostes per a les dues preguntes filosòfiques bàsiques, a saber: "Què hem de fer?" i  "Què és real?". I hi ha una tercera pregunta bàsica per a la qual també la majoria de nosaltres té algun tipus de resposta; una pregunta que ens assetja en el moment mateix en que som conscients d' una de les dues preguntes anteriors, a saber: "com sabem alguna cosa o, si no ho sabem, com ho podríem saber? Fent servir els ulls, pensant, consultant un oracle, preguntat un científic?": La filosofia -entesa com un tema que pot ser estudiat, del qual es pot ser ignorant, en què es pot millorar o fins i tot arribar a ser un expert- és simplement ser més reflexiu sobre algunes d' aquestes qüestions i les seves relacions mútues; és aprendre allò que ja s' ha dit sobre elles i per què"


CRAIG, E., Philosophy. A Very Short Introduction, 2002

CONTESTA LES SEGÜENTS PREGUNTES:

1.- Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text (sense repetir-lo) i com hi apareixen relacionades. (2 punts)

Per Craig tots som filòsofs quan ens fem preguntes bàsiques, és a dir, ens preguntem, Què hem de fer?; la segona pregunta seria : Què és real?; I, la tercera: Què puc conèixer?, que en el text queda enunciat així : "com sabem alguna cosa o, si no ho sabem, com ho podríem saber?”. Tots aquells que ens fem aquestes preguntes podem respondre preguntant un científic, o si és un creient, preguntarà a Déu o un capellà...

2.- Posa-li un títol filosòfic diferent al del llibre (1punt)

Les tres preguntes bàsiques de la Filosofia: Què és real? Què puc fer? Què puc conèixer?

3.- Relaciona aquest text, amb tot allò que sàpigues de les Unitats 1,2 del llibre de text, treballat a classe. (Recorda: textos de Russell, Magee, Rubert de Ventòs, Alain de Botton,  Hilary Putnam, etcètera)  (4,5punts)
Introducció, desenvolupament i conclusió
Introducció expliques què diu Craig (pàgina 23)
Desenvolupament heu de relacionar amb els autors.
Què diu Alan de Botton al llibre Las consolaciones de la Filosofia? En l’ exemple que posa en el seu llibre respecte a la valentia. Fa un petit manual, una recepta per pensar a la manera de Sòcrates, al final dirà que quan un enunciat no es pot contradir amb un altra enunciat, vol dir que ens acostem a “allò que és”, és a dir, a la veritat. D’ aquesta manera, Craig i Alan de Bottom intenten esbrinar la pregunta bàsica: Què puc conèixer?
Em el text de Nagel del llibre What does it all mean?  es parla de que la filosofia es basa en el pensament; la ciència, necessita experiments mentre que la matemàtica necessita mètodes formals de demostració. Tot això fa referència a la pregunta bàsica de Craig que seria si fem experiments, què hem de fer? I, si la filosofia és amor pel coneixement fa referència a la pregunta de Craig, què puc conèixer?-..

En el llibre de Hilary Putnam Raó, veritat  història ens parla de la possibilitat d' un cervell en una cubeta i que  un científic diabòlic l' ha connectat a un ordenador de tal manera que allò que sembla la realitat només és una simulació. Per tant, el text de Putnam està en relació amb Craig pel que fa a la pregunta: Què és real? 


Conclusió

4.- Relaciona alguns aspecte del  text amb la pel·lícula Matrix (2 p)

Pots començar amb el dilema que se li planteja a Neo amb la pastilla vermella i la pastilla blava. Què significa? Què és real per a ell abans i després de prendre la pastilla? 

Què pot conèixer? Pot conèixer la realitat a través dels sentits o necessitarà la ment?

Què fa Neo un cop sap què és Matrix? Vol tornar al programa informàtic? 
5.- Fes una opinió personal i mira si pots trobar relació amb l' actualitat (2 punts)


Pel que fa a la pregunta sobre el Què és real?,de Craig podem parlar d' unes sabatilles esportives que algunes persones havíem vist de color rosa i blanc i altres turquesa i grises. Això vindria a dir que cadascú de nosaltres veiem el món d' una manera determinada. Vol dir això que tenim el cervell en una cubeta i un cientfic diabòlic fa que veim les coses com ell vol? Blablabla...

Pots posar exemples de la teva vida quotidiana...





No hay comentarios:

Publicar un comentario