lunes, 29 de septiembre de 2014

BLOC I: LA INVESTIGACIÓ FILOSÒFICA. UNITAT 1. Què és la Fº? La Fª i el saber

BLOC I: LA INVESTIGACIÓ FILOSÒFICA. 

UNITAT 1. Què és la Filosofia? 

La Filosofia i les formes del saber 

http://www.sino-painting-frame.com/UploadFile/2009032410310668971.jpg
El geògraf (1668), de Jan Vermeer

 

La filosofia, la ciència i la matemàtica

La filosofia  es diferencia de la ciència i també de la matemàtica. A diferència de la ciència, no se suporta en experiments ni en observacions, sinó només en el pensament. A diferència de les matemàtiques, no disposa de mètodes formals de demostració. Es practica plantejant preguntes, argumentant, posant a prova les idees, pensant en arguments possibles en contra d' elles, sorprenent-se davant del funcionament real dels nostres conceptes.

La principal ocupació de la filosofia és posar en qüestió i entendre idees molt comunes, que tots nosaltres usem en el dia a dia sense pensar. Un historiador es pot preguntar què va succeir en un moment determinat del passat, però un filòsof preguntarà: "Què és el temps?". Un matemàtic pot investigar les relacions entre els números, però un filòsof preguntarà: "Què és un número?". Un físic es pot preguntar de què estan fets els àtoms o què explica la gravetat, però un filòsof preguntarà com saem que existeix alguna cosa fora de les nostres ments. Un psicòleg pot investigar com aprenen els nens una llengua, però un filòsof preguntarà: "Què fa que una paraula tingui significat?". Algú es pot preguntar si està bé esquitllar-se al cinema sense pagar, però el filòsof preguntarà: "Què fa que una acci´estigui bé o malament?"
NAGEL Th., What does it all mean?, 1987

Qüestions:
1.- Fes un llistat dels principals conceptes científics amb què estiguis familiaritzat. Distingeix els conceptes de les ciències següents: matemàtica, física, química, biologia. (2 punts)
2.- Segons l' autor del text, la matemàtica és un tipus particular de ciència? Què la diferencia de les altres ciències? (2 punts)
3.- La física, la química i la biologia solen ser anomenades "ciències experimentals" o "empíriques". Què tenen en comú? Segons l' autor del text, què és allò que defineix la filosofia? (3 punts)
4.- Per a cada un dels conceptes que has apuntat en la primera pregunta, proposa una qüestió que consideris filosòfica.  (3 punts)


O també, en forma de redacció, podria ser:


Per respondre a la pregunta: Què és filosofia?, primer explicaré allò que la diferencia de les altres ciències.
Per exemple: Què s’ entén per matemàtica? La matemàtica (o les matemàtiques),  no és una ciència experimental sinó una ciència formal. Què significa això? La matemàtica és l'estudi dels “nombres i símbols”, és a dir,  utilitza la lògica.  És també la ciència de les relacions espacials i quantitatives. Així doncs, té relació amb l’ aritmètica, l’ àlgebra i la geometria.
La física és la ciència que estudia la natura , ocupant-se del comportament de la matèria i l'energia, i de les forces fonamentals de la natura que governen les interaccions entre les partícules o que veu l’ Univers com un tot, una unitat.
La química és la ciència que estudia la composició, estructura, i propietats de la matèria i els canvis que aquesta experimenta. Si hi ha una partícula important i representativa en la química és l'electró. Un dels majors èxits de la química és haver arribat a entendre la relació entre reactivitat química i configuració electrònica d'àtoms, molècules o sòlids.
La biologia s'ocupa tant de la descripció de les característiques i els comportaments dels organismes individuals, com de les espècies en el seu conjunt, així com de la reproducció dels éssers vius i de les interaccions entre ells i l'entorn.
Doncs bé, així com la física, la química i la biologia són “ciències experimentals”, és a dir, ciències que es basen en comprovar hipòtesis en l’ experiència; si la matemàtica és una “ciència formal”,  com ja he dit abans, aleshores, quin paper té la Filosofia?
La filosofia no és una ciència experimental, perquè no és basa en experiments. Tampoc és pròpiament, una ciència formal, com ho és la matemàtica. Aleshores: Què és la filosofia? La filosofia es practica plantejant preguntes, argumentant, posant a prova les idees, pensant en arguments possibles en contra d' elles, sorprenent-se davant del funcionament real dels nostres conceptes.
Per exemple, les preguntes d’ un filòsof poden ser:
-       -Respecte a la matemàtica: Què és un número?
-       -Respecte a la física: Què explica la força de la gravetat?
-       -Respecte a la biologia: Què és un ésser viu?
-       -Respecte a la química: Què és la matèria? 
I és que, en veritat, la filosofia es la mare de totes les ciències, ja que les ciències tal i com les coneixem avui en dia, van sorgir d’ ella, a partir del segle XVIII. 


Bibliografia:
ALFARO, C. VVAA: Filosofia i Ciutadania. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008

 

 Webgrafia:

http://www.sino-painting-frame.com/UploadFile/2009032410310668971.jpg

No hay comentarios:

Publicar un comentario